Karate - Club ENPI Bucuresti
Karate - Istoric, evolutie, descriere
Karate - Club ENPI Bucuresti, Poze de la antrenamente, cantonamente, competitii
Karate - Club ENPI Bucuresti, Inregistrari de la antrenamente
Karate - Club ENPI Bucuresti, Date de contact
Kanji pentru KARA
KARA = gol
Kanji pentru TE
TE = mana
Kanji pentru DO
DO = cale
Simbolul Yin si Yang
YIN si YANG
Ce este KARATE

KARATE este o arta martiala, in care invatarea si intelegerea caii se parcurge prin antrenamente repetate si lungi sedinte de disciplina.

KARATE este cea mai veche arta martiala ce utilizeaza tehnici de lovire cu bratele si picioarele, cu o vechime de mai bine de 3000 de ani, confirmarea fiind transmisa prin vechi inscrisuri chineze ce vorbesc de o tehnica destinata a conserva corpul uman si spiritual in conditiile generate de lupta cu sau fara arme.

Mana goala, sau Pumnul chinezesc sunt traducerile utilizate in Japonia, China, sau alte tari asiatice unde aceasta arta de lupta se practica. Pentru noi, tehnicile de lupta ce utilizeaza armele naturale ale corpului uman sunt KARATE, denumire japoneza data de maestrul si fondatorul stilului SHOTOKAN, GICHIN FUNAKOSHI, prin schimbarea ideogramelor TODE (mana chinezeasca), in KARATE (mana goala). KARA – vid, gol, TE – mana.

Fondatorul stilului Shotokan, Gichin Funakoshi - Poza 1955 Shotokan Tiger
Gichin Funakoshi - 1955
Shotokan Tiger

Cand strangem pumnul, inchidem spiritul, ne inchidem in noi. La inceput, in KARATE strangem pumnul, blocam si atacam cu o forta ce izvoraste din inchiderea spiritului.

KARATE este o lupta in care totul este permis. Omul se foloseste, din instinct de conservare, de toate segmentele corpului pentru a-si salva viata. De aceea, bazele KARATE-ului includ lovituri cu pumnul, cotul, piciorul si genunchiul, permit strangulari, proiectari si luxatii. Singura interdictie in KARATE este de a vatama partenerul in timpul antrenamentelor si adversarul in competitiile arbitrate – SHIAI. Aceasta presupune o mare maiestrie in dirijarea energiei corpului, prin executia tehnicilor, dar si controlul asupra corpului oponentului.

Inainte de a opta pentru un stil, sau un DOJO, luati contact cu viitorul instructor, asistati la antrenamente. KARATE se practica in cluburi special amenajate ce poarta denumirea de DOJO (locul unde se deprinde calea: DO-cale, drum si JO-sala). DOJO este un loc ce trebuie respectat atat prin atitudine, cat si prin tinuta.

Daca instructorul si DOJO-ul intrunesc conditiile invatarii unui KARATE de calitate, puteti incepe antrenamentele. Aveti incredere si nu cautati rezultate imediate. Exersati cu pasiune, nu alergati dupa grade, iar cu timpul rezultatele se vor vedea.

KARATE dezvolta prin antrenament, trei elemente: elemente corporale TAI, elemente tehnice GI si elemente spirituale SHIN. Formati-va o disciplina de viata, iar cu timpul KARATE-ul va deveni un mod de viata, prin disciplina, respect, vointa, ardoare, daruire si munca.

Pentru a putea fi eficace in KARATE trebuie sa tinem cont de cateva principii importante ce stau la baza sa. Acestea sunt: energia, concentrarea, contractia, reflexele si stapanirea de sine.

Concentrarea se realizeaza prin aplicarea principiului ZEN, uniune corp, spirit.

Pentru a realiza eficient contractia musculara, trebuie sa exersam respiratia abdominala IBUKI, cat si sa ne dezvoltam masa musculara prin antrenamente de dezvoltare a fortei.

Alaturi de celelalte principii ale KATA-ului, principiul mental este foarte important, deoarece ne conduce la stapanire de sine. Este vorba de participarea mentalului la autocontrol. Antrenamentul de baza, KIHON (sunt asociate doua ideograme: KI, inseamna energie, reprezinta si suflul vital, HON, inseamna radacini de arbore, origine, fundament, baza), reprezinta fundamentul artei martiale KARATE, munca de baza care ne permite acumularea energiei necesara eficacitatii si care ne permite sa ne autodepasim.

KARATE este prin excelenta defensiv. Toate KATA incep printr-o actiune defensiva ce are ca ratiune autocontrolul. KATA demonstreaza diferenta dintre stilurile si metodele de practicare a KARATE-ului. KATA face parte integranta din studiul artelor martiale. Importanta in KATA nu este frumusetea ci eficacitatea tehnicilor. Daca un practicant poate exprima frumusete si eficacitate in acelasi timp, aceasta este maiestria spre care se tinde in practica KARATE-ului. Pentru a fi un bun luptator, puternic, rapid, oportun si eficace, trebuie sa exersati KATA.

In prima lectie de KARATE se invata salutul – REI. KARATE incepe cu REI si sfarseste cu REI, reprezentand ceremonialul de salut. Se folosesc doua ceremonialuri de salut: RITSUREI si ZAREI.

Salutul din picioare - RITSUREI Salutul din pozitia ZA - ZAREI
Salutul din picioare - RITSUREI
Salutul traditional - ZAREI

RITSUREI este folosit la intrarea si iesirea din DOJO, in timpul exersarii din KIHON, la inceputul si sfarsitului KATA-urilor, iar in KUMITE la inceputul si sfarsitul luptei. ZAREI este o forma de salut mai ceremonioasa folosita la inceputul si sfarsitul lectiilor colective.

In Bucuresti puteti practica KARATE, stilul SHOTOKAN TRADITIONAL in cadrul Clubului ENPI Bucuresti.

Cursurile de KARATE - initiere si performanta - se desfasoara sambata si duminica intre orele 08.30 - 10.30, in Incinta Itaoui Center - et.4, Calea Crangasi Nr.87, Sector 6, Bucuresti.

Pentru detalii legate de locatie, vezi si harta inclusa la pagina de Contact a site-ului nostru.


| Karate - Club ENPI Bucuresti | Ce este Karate | Poze | Filme | Contact |
© Copyright - Club Sportiv ENPI Bucuresti